Kotva

KU Young Chef 2024

Velký úspěch - gratulujeme!...
Více informací

Navrhni projekt 2024

Tým ze 3. ročníku oboru sociální činnost ......
Více informací

Tančíme spolu

Dobrovolníci, žáci a žačky oboru sociální činnost, realizují tříměsíční projekt tanečních lekcí pro klienty Domova pro o...
Více informací

Jak na přihlášku

...
Více informací

Nabídka oborů pro školní rok 2024/2025

...
Více informací

Informace o škole

Všechny potřebné kontakty naleznete na tomto obrázku. ...
Více informací
Zřizovatel

Aktuality
Bakaláři v mobilních zařízeních
5.11.2015
více v sekci Ke stažení
Bakaláři

Postup pro získání přístupu zde.

Mapa webu

Seminář ryby a mořské plody

Vloženo: 20.3.2017 | Autor: Houda | Zobrazeno: 602x | Zatím neupraveno
Vzhledem k nabídce restaurací v Ústí nad Labem, kdy se žádná z nich nesoustředí na přípravu ryb a mořských plodů, jsem se rozhodla připravit pro žáky naší školy na 24. února seminář na téma ryby a mořské plody.

Deset účastníků semináře si vyzkoušelo různé způsoby úprav ryb a mořských plodů. Naučilo se, správně filetovat ryby,  otevírat ústřice,  loupat krevety,  očistit mušle a poznat, která mušle je jedlá a může se upravovat. 

Žáci již od rána nasadili svižné tempo a nadšení při předběžných úpravách surovin a následné přípravě pokrmů. Při otvírání ústřic pochopili, proč se v této disciplíně soutěží, ale i přes náročnost této zručnosti se nakonec všem podařilo svou ústřici otevřít a ochutnat. Uvědomili si, že i nejedlé části ryb a krevet se dají využít pro přípravu výborné polévky. Jako teplý předkrm si každý z žáků připravil mušle na víně. Zde jsem byla mile překvapena, že všichni žáci mušle degustovali a dokonce vyhodnotili, že jsou výborné. Při přípravě hlavního chodu si ověřili své znalosti tepelných úprav ryb, jako je pošírování na vinné páře a grilování. Do přílohy k hlavnímu chodu jsem zakomponovala netradiční zdravou surovinu, kterou je quinoa. Většina žáků s touto surovinou ještě nepracovala, proto uvítala zajímavou přílohu - merlík čilský (quinoa). Žáci si k pokrmu připravili také dvě netradiční omáčky jako je holandská a  beurre blanc. V rámci přípravy těchto omáček měli možnost vyzkoušet přípravu přepuštěného másla tzv. ghee. Po dokončení přípravy si  své uvařené pokrmy navzájem degustovali, aby zjistili, že i při dodržení postupů a množství surovin může mít stejný pokrm rozlišnou chuť i kvalitu.  

Odborná učitelka Monika Fischer 

Tato webová stránka používá cookies
Tato webová stránka používá nezbytné technické cookies pro zajištění správné funkcionality webu.

Dále může web používat cookies pro analýzu pohybu uživatelů na webu a pro reklamní účely.

Pokud tomu tak je, naleznete v nastavení níže.
Nastavení cookies
Tyto webové stránky využívají cookies pro zajištění správné funkcionality webu, pro analýzu pohybu uživatelů na webu a pro reklamní účely. Zde můžete přijmout či odmítnout některé druhy cookies, které nejsou nezbytné pro základní funkcionalitu webu. Svůj souhlas můžete kdykoliv v budoucnu odebrat či znovu udělit.
Základní technické cookies
Tyto cookies jsou nutné pro základní funkcionalitu webu. Patří sem například přihlašování uživatelů, nebo uložení informací o souhlasu s ostatními cookies.
Analytické cookies
Analytické cookies ANONYMNĚ ukládají data o pohybu na stránkách, stráveném času u jednotlivých stránek apod.