Ubytováni jsme byli v překrásném penzionu Ladoveň, který se nachází na kraji Martina, v blízkosti Jahodnických hájů, ve kterých najdete mimo překrásné přírody, lesních cestiček i Muzeum slovenské dědiny. Na pokojích jsme byli ubytováni po třech s veškerým vybavením a comfortem. A samozřejmě nechybělo také sportovní vyžití jako celoročně využitelné tenisové kurty a sauna.
Odbornou praxi jsme vykonávali v několika hotelích a jedné školní kuchyni. Za zmínku stojí čtyřhvězdičkový hotel Turiec, který byl v roce 2008 rekonstruován a stal se z něho moderní luxusní hotel s nejvyšší kvalitou služeb, taktéž tomu odpovídalo i zařízení kuchyně a s ní i spojené kombinace gastronomického umění (příprava ryb, masa a nechyběly ani moučníky).Také jsme s mistrovu Erikou připravovali obědy pro místní zaměstnance. V hotelu Victoria byli umístěni kuchaři společně se servírkami. Tento hotel byl výjimečný tím, že zde připravují jídla z vlastních zdrojů a všechny jejich domácí produkty jsou vyrobené jen tradičním způsobem, bez použití jakýchkoliv umělých přísad, barviv a konzervantů, na což v dnešní době klademe velký důraz! Také má vlastní pivovar, kde jsme mohli vidět probíhající výrobu piva. Ale i ostatní hotely byly každý něčím specifický.
Kuchaři se naučili nové technologické postupy jídel, které doposud neznali, jako např.
Domáca kapustnica, chlieb
Jahňací vývar s pečeňovými haluškami
Baraní guláš s chlebom
a další speciality slovenské kuchyně. Taktéž jsme byli účastni jiné organizace práce a práce se studenty.
Servírky měly možnost seznámit se s prací, ke které se u nás nedostanou, např. prostírání bylo úplně odlišné. Ale i když jsme nemusely (my servírky) přímo obsluhovat hosty, o to více práce jsme měly se samotnou přípravou inventáře a restaurace.
Další aktivity, které jsme měli, byly také úžasné, jako první bylo seznámení se s městem Martin a hlavně orientace, neboť na svá smluvní pracoviště jsme se dopravovali sami. Další bylo přivítání v SOŠ obchodu a služeb Martin, kde byla prohlídka školy, historie a tradice školy. Následující den byla naplánovaná návštěva Slovenského národního muzea. Ale ze všeho nejvíce se nám líbila společná návštěva koupelí Turčianské Teplice - relax v Spa Aquaparku, kde bylo k dispozici několik bazénů, tobogánů, skluzavek, divoká řeka, vodní chrliče atd. Zde si každý našel své sportovní vyžití. O víkendu nás čekal celodenní výlet do města Bojnice, kde byla dopolední návštěva ZOO a popolední prohlídka zámku. Ke konci stáže jsme navštívili Muzeum slovenské dědiny (skanzenu), které je největší národopisnou expozicí v přírodě na Slovensku. Expozice podává obraz tradičního lidového stavitelství, bydlení a způsobu života obyvatel severozápadního Slovenska v období druhé poloviny 19. a první poloviny 20. století.
Poslední den nám byly slavnostně předány mezinárodní certifikáty „Učíme se v zahraničí".
Po dobu celého pobytu se o nás hostitelé pečlivě starali. Myslíme si, že celá stáž byla pro všechny přínosem, jak nabytí nových zkušeností, tak i přesvědčení se o tom, že práce kuchaře a číšníka má velké uplatnění na trhu práce nejen u nás, ale i v zahraničí. Všem se nám celá stáž velice líbila a pokud by byla příležitost se podobné stáže zúčastnit, jistě bychom nikdo neváhal!
V Ústí nad Labem dne 26.05.2014
Žáci 1Č, 1K,2Č, 2K, 2G
Ubytováni jsme byli v překrásném penzionu Ladoveň
Návštěva ZOO v Bojnici
Opékání vuřtů
Poslední den nám byly slavnostně předány mezinárodní certifikáty „Učíme se v zahraničí"
Copyright © 2013 - 2024 | Střední škola obchodu, řemesel, služeb a Základní škola &   Vitalex Computers s.r.o. - Tvroba školních webů | Prohlášení o přísupnosti | Cookies