Naučili jsme se i základy sestavování studených mís a pečení některých druhů německých koláčů a moučníků. Každý den jsme připravovali také velké ovocné mísy a ovocné a zeleninové saláty. To jsme připravovali ke každé večeři a ke snídani. Trochu jsme měli možnost odzkoušet i základy cukrářské výroby, kdy jsme dělali některé krémy a pěny určené ke slavnostním obědům pro nové studenty, nebo pro některé večeře.
Číšníci byli rozdělení na dvě směny, dva pracovali od 6.30 do 11.00, dva od 11.00 do 15.00 a pak měli večerní směnu.
I v restauraci jsme měli možnost seznámit se s prací, ke které se u nás nedostaneme. Prostírá se zde úplně jinak a tím, že se všichni obsluhovali sami, by se mohlo zdát, že jsme neměli žádnou práci. Ale, i když jsme nemuseli přímo obsluhovat hosty, o to více práce jsme měli se samotnou úpravou bufetových stolů, teplých a studených nápojových automatů. Museli jsme také připravovat podstatně větší množství inventáře, protože je ho potřeba daleko více, než v běžné obsluze.
Areál školy je velmi rozlehlý a dobře vybavený. Měli jsme možnost dennílho využívání hřišť, protože nám přálo i počasí, tělocvičny, kam jsme často chodili hrát s ostatními cizinci fotbal nebo volejbal, hráli jsme kulečník, min. jednou týdně jsme byli na bowlingu. 2x za dobu pobytu jsme byli i v nedalekém městečku ve vodním světě.
První víkend jsme byli na zámku v Pillnitz, na kterém byly dosud znát stopy nedávné velké vody. Některé části byly ještě nepřístupné, protože se je nepodařilo dosud opravit. I tak to bylo velmi zajímavé. V přístupné části byl obchod s míšenským porcelánem a velice zajímavými suvenýry. Při cestě zpět jsme se ještě na chvíli zastavili v Drážďanech a prohlédli si alespoň centrum.
Poslední den jsme navštívili vinařské družstvo, které existuje téměř ve stejné podobě od r. 1948. Zde jsme se mohli podívat, jak víno zraje, jak se uskladňovalo dříve a jak teď. Dostali jsme i malou degustaci jak přírodní hroznové šťávy, tak jejich výborný sekt. Někteří z nás ve zdejší prodejně koupili domů dárky pro rodiče. Kromě vína se zde prodával porcelán z Míšeňské porcelánky a další suvenýry.
Po dobu celého pobytu se o nás hostitelé pečlivě starali a nejen pracovní, ale i volnočasová část stáže byla skvělá.
Při příjezdu sem jsme měli pochopitelně obavy ze vzájemné komunikace, ale rychle se ukázalo, že jsme se báli zbytečně. V kuchyni jsme se domlouvali německy, číšníci bez větších problémů anglicky.
Snad jediný problém jsme měli s připojením na internet, které nebylo příliš dobré.
Poslední den před slavnostním předáním certifikátů jsme ještě jednou na přání hostitelů připravili české houskové knedlíky, o jejichž množství se nám možná bude i zdát.
Celá stáž byla pro nás velmi dobrá, přesvědčili jsme se o tom, že práce kuchaře i číšníka nám dává docela velké možnosti práce a to nejen u nás, ale i v cizině. Jen mohla celá stáž být trochu delší.
Copyright © 2013 - 2024 | Střední škola obchodu, řemesel, služeb a Základní škola &   Vitalex Computers s.r.o. - Tvroba školních webů | Prohlášení o přísupnosti | Cookies